Mielipide kirjoitukset

Takaisin Etusivulle

Tälle osiolle julkaistaan mielipide kirjoituksia sillä hetkellä meitä askarruttavista asioista.

-otsikko-

tekstiä

tekstiä

-nimimerkki (päiväys)

NATO ja Baltia

Suomen ja Ruotsin NATO prosessin kiihdyttyä Ukrainan "sodan" toimesta aloin minäkin seuraamaan aihetta tarkemmin. Lähi aikoina julkisuuteen tulleet NATO-suunitelmat Baltian suhteen ovat saaneet minut hiljaiseksi. Länsimaalaisen, voimakkaan, sivistyneen puolustus liiton puolustus suunitelmana olisi hylätä kolme jäsen valtiota kokonaan. Liettuan, Latvian ja eritoten Viron. Miksi Viro on mielestäni merkittävin näistä kolmesta hienosta maasta. Vastaus on yksinkertainen ja minua hieman paremmin tunteville itsestään selvyys. Virolaiset ovat Itämeren-suomalaisia eli suomalaisten ainoat kunnolla voimissa olevat sukulaiset lähellämme. Inkeriläiset, Karjalaiset sekä Saamelaiset ovat lähes tulkoon kadonneet, joko meidän tai Neuvostoliiton takia. Mielestäni on käsittämätöntä, kuinka NATO on valmis alistamaan venäläisten alla suuresti kärsineen kansakunnan jälleen venäläisten sorron alle. Niin kuin vanha suomalainen sanonta sanoo "ainoa joka auttaa suomalaisia ovat suomalaiset itse". Näkisin tämän koskevan myös virolaisia, jotka ovat kielellisesti, kulttuurisesti sekä etnisesti hyvin lähellä suomalaisia. Samalla tavalla kuin suomalaiset auttoivat Viroa vapaussodassa 1918-1920 tulisi mielestäni suomalaisten auttaa samalla tavalla sata vuotta myöhemminkin. Tällä hetkellä ymmärrykseni mukaan jokaisessa baltian maassa on NATO-sotilaita vain muutamia tuhansia. Mietinkin, miksei Suomi voisi lähettää viroon 10 000 sotilasta ja Virossa olevat NATO sotilaat siirtyisivät Liettuaan ja Latviaan.

-Emil Nabb (8.7.2022)

Maaseudun halveksumis politiikka

Suomen hallitus on pitkään kohdellut maaseutua kova kouraisesti. Tämä on johtanut ajan mittaa siihen, ettei Suomessa maatalous ole enää kannattavaa. Maatalous yrittäjie määrä onkin laskenut huomattavasti, eikä pientilallisia ole tänä päivänä nimeksikään. Suomi onkin jo aikoja sitten menettänyt omavaraisuutensa ruuan tuotannon suhteen. Ulkomailta ostettu ruoka on monissa tapauksissa halvempaa. Tämä johtuu siitä, että kotimaiseen ruuantuotantoon kuuluu merkittävästi enemmän kustannuksia, kuin ulkomaisilla kolleegoillaan. Tuotannon ollessa kalliimpaa on tuottajien pakostakin nostettava hintoja, jotta toiminta olisi kannattavaa. Toisesta näkökulmasta katsottuna halpakin ulkomaan ruoka on suomalaiselle yhteiskunnalle kalliimpaa kuin kotimainen korkeilla hinnoilla. Suomalaisen ostaessa suomalaista leipää valuutta kiertää suomalaisessa talous ympyrässä. Jos taas suomalainen ostaa ulkomaalaista leipää menee valuutta ulkomaille ulos suomen talous ympyrästä.

Helppoa ratkaisua tähän kansalliseen kriisiin ei ole, mutta yksinkertaisia ratkaisuja on. Suomen hallinto voisi muun muassa laskea merkittävästi veroja, halventaa polttoaineiden hintoja maatalous yrittäjille tai kasvattaa tukien suuruuksia. Maaseudun elinvoimaisuuteen auttaisi pientilallisten sekä palveluiden määrän kasvattaminen. Palveluiden myötä maaseudut alkaisivat houkuttelemaan uusia asukkaita ja pientilalliset vähentäisivät työttömyyttä. ruuan hinnat nousisivat uskottavasti, koska jostain valtion on saatava rahaa. Toinen vaihto ehto olisi maatalous raaka-aineiden hintojen raju nosto yrittäjien toimesta, jolloin ruokien hinnat kasvaisivat myös. Valtio voisi tässä tapauksessa helpottaa tilannetta alentamalla arvo lisä veroa ruokien kohdalla.

-Emil Nabb (7.7.2022)

-pelit ja niiden vaatimustaso-

nykypäivän pelien "raskaus" tietokoneille on liian suuri. monet pelit ovat suuria talennustilallisesti, ja teho mitä tietokoneilta vaaditaan pelien sujuvaan toistamiseen on kasvava. tietenkin on hyvä, että pelejä kehitetään ja päivitetään, mutta tällee vanhalla kotikoneella pelailu uudemmissa peleissä on haastavaa. tietokoneen vaihtaminen on tietenkin vaihtoehto, mutta kun rahaa ei ole tai sitä on vähän on tilanne rasittava.

-lintukissa (7.7.2022)